Què fan els governs per combatre la crisi?

El PSC de Barcelona ha iniciat una campanya explicativa per informar “que fan els governs” on el PSC i és present per combatre la crisi. La campanya es diu “Combatem la crisi” i té una web www.combatemlacrisi.org, implicarà la mobilització de militants que a peu de carrer informaran del que fan els governs on es troben els socialistes (per a una persona de Barcelona a tots) per combatre la crisi.

En ple debat sobre com podem superar la crisi, si aquesta és més sistèmica que conjuntural, els governs de tot el món es troben observats i qüestionats pels ciutadans.. què han fet per evitar-ho? què han fet per reduïr l’efecte de la crisi? que estan fent per a superar-ho? poden fer quelcom?.
monstruo

Encara que jo soc d’aquells que pensa que gran part de la crisi hi és en l’esència dels mercats especulatius financers i d’una absència o una molt mala regulació, cal dir que en el cas català i espanyol hi ha un model de producció i industrial on les administracions han fet malament els deures.

Val a dir però, que abans de llençar-nos “a deguello” contra els governs, va bé conèixer el què fan, i per això aquesta campanya la considero interesant. No només perquè pertanyo a l’executiva del PSC de Barcelona, també com a ciutadà que “pateix” en les seves carns els efectes erronis o els encerts de les polítiques públiques, per molt carnet que hi tingui, si els “meus” governs la pifien jo també ho patiré.

Per això considero que és important conèixer quines mesures es posen en funcionament per Combatre la Crisi. Els governs socialistes Combaten la Crisi, i deixo resumit el que podrem trobar a www.combatemlacrisi.org, per a que ho pogueu jutjar. No m’atreveixo a fer un judici o un analisi de totes les mesures, ja coneixeu el meu punt de vista molt keynesià i certa demanda de que la despesa pública es mantingui però no es converteixi en un “gastar per gastar” que a vegades certes mesures ho puguin semblar… per tant si em feu entrar a analitzar les mesures algunes potser no hi les vegi tant clares i altres sí. La meva intenció és més d’oferir i fer difusió d’aquestes mesures per a què les crítiques i demandes que es puguin fer als governs siguin lo més acurades posibles.

Que fa el govern de l’estat contra la crisi

 • El Govern ha destinat 8.000 milions d’euros a finançar més de 30.000 projectes d’inversió locals (Fons Estatal d’Inversió Local), valorant especialment que es creïn llocs de treball, i s’ha apuntat la continuïtat d’aquesta mesura en els propers anys. Si hi sumem altres mesures s’arriba als 33.000 milions d’euros d’inversió en obra pública per al 2009.
 • El Govern ha impulsat un Pla d’estímul de l’economia amb un import total de 17.000 milions d’euros per ajudar a empreses i particulars, per fomentar el crèdit i l’ocupació, i modernitzar l’economia.
 • L’Institut de Crèdit Oficial ha mobilitzat 28.900 milions d’euros per facilitar finançament a les empreses i famílies, dels quals també es beneficiaran les empreses i famílies catalanes.

Més informació a:

www.plane.gob.es

Que fa la Generalitat contra la crisi

 • El conjunt de mesures del Govern de la Generalitat per fer front a la crisi, suposen la mobilització de prop de 7.700 milions d’euros, que representen un impacte directe d’entorn del 3,5% del PIB català.
 • Només les obres d’infraestructures que actualment hi ha en execució a Catalunya, ja superen els 12.150 milions d’euros, que representen prop del 6% del PIB català. En els darrers dies l’Estat ha compromès 4.806 milions d’euros suplementaris per a inversions a Catalunya.
 • Es tripliquen els recursos destinats a la formació d’aturats, per beneficiar més de 176.000 persones.
 • L’Institut Català de Finances ha flexibilitzat l’accés al crèdit per a les petites i mitjanes empreses. A més, gràcies a un acord amb el Banc Europeu d’Inversions, destina 495 milions d’euros a projectes d’infraestructures i a
  projectes d’innovació de les petites i mitjanes empreses catalanes.
 • A través del Pla Nacional de l’Habitatge es destinaran 1.265 milions d’euros, en els propers quatre anys, a la construcció d’habitatge protegit i altres mesures, com ajudes a la rehabilitació, que beneficiaran més de 100.000 llars.

Més informació:

www.gencat.cat/especial/einescontralacrisi/cat

Que fa la Diputació de Barcelona contra la crisi

La Diputació de Barcelona ha posat en marxa mesures d’acompanyament als municipis per combatre la crisi, especialment per garantir que puguin respondre a l’increment de demanda de serveis socials.

Més informació:

www.diba.cat/mesurescrisi

Que fa l’Ajuntament contra la crisi

 • L’Ajuntament de Barcelona, al seu torn, incrementarà aquest any un 20% els recursos per a la promoció econòmica. També disposarà més de 1.028 milions d’euros del pressupost barceloní per a inversions.
 • S’estan reforçant els serveis socials i assistencials municipals.
 • S’ha aconseguit finançament per a un dels projectes de transformació més rellevants per al futur de la ciutat. 600 milions d’euros pel projecte de l’Estació de la Sagrera i el seu entorn.
 • Barcelona està fent un esforç especial per combatre la crisi i es nota: l’índex d’atur a la ciutat és sensiblement inferior al del conjunt de Catalunya: 8% front al 14%.

Més informació:

www.bcn.cat

Un comentari a “Què fan els governs per combatre la crisi?

 1. Em sembla una gran inicativa. Donant aquesta informació, un altre cosa sería un debat obert sobre la conveniencia o no d’algunes mesures i de altres que es podríen fer, s’ens dona a les persones que dia a dia, al nostre entorn, fem humildement una pedagogia dels fets socialistes. Aquesta red de voluntaris amagats es una de les grans forçes socialistes no aprofitades. La dreta aixó ho fa molt millor i ràpidamnet llança el seus partidaris a extendre les noticies que més l’interesan. Per aixó enhorabona per la iniciativa a qui correspongui.

  El último post de EnriqueV: Época de dudas

Deja un comentario